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Assoz. Prof. Mag. Dr. Marc Pignitter
T: +43-1-4277-70621
Wintersemester 2022
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
330099 VO Lebensmittelzusatzstoffe - für Ernährungswissenschaften
Sommersemester 2022
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
Wintersemester 2021
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
330099 VO Lebensmittelzusatzstoffe - für Ernährungswissenschaften

Wu, C., Liu, Z., Zhi, L., Jiao, B., Tian, Y., Liu, H., Hu, H., Ma, X., Pignitter, M., Wang, Q., & Shi, A. (2022). Research Progress of Food-Grade High Internal Phase Pickering Emulsions and Their Application in 3D Printing. Nanomaterials, 12(17), [2949]. https://doi.org/10.3390/nano12172949














Alketbi, E. H., Hamdy, R., El-Kabalawy, A., Juric, V., Pignitter, M., Mosa, K. A., Almehdi, A. M., El-Keblawy, A. A., & Soliman, S. S. M. (2021). Lipid-based therapies against SARS-CoV-2 infection. Reviews in medical virology, 31(5), 1-13. https://doi.org/10.1002/rmv.2214


Frühwirth, S. F., Egger, S., Flecker, T., Ressler, M., Firat, N., & Pignitter, M. (2021). Acetone as Indicator of Lipid Oxidation in Stored Margarine. Antioxidants, 10(1), 1-17. [59]. https://doi.org/10.3390/antiox10010059

Frühwirth, S. F., Steinschaden, R., Woschitz, L., Richter, P., Schreiner, M., Hoffmann, B., Hoffmann, W., & Pignitter, M. (2020). Oil-assisted extraction of polyphenols from press cake to enhance oxidative stability of flaxseed oil. LWT - Food Science and Technology , 133, [110006]. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110006


Lipid oxidation in food – fat spoilage

Marc Pignitter (Vortragende*r)

5 Okt. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells

Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Effects of monosodium glutamate on lipid oxidation in meat products

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle? Palmöl – was steckt dahinter?

Marc Pignitter (Invited speaker)

1 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of monosodium glutamate on the oxidative stability of meat lipids

Jon Alberdi-Cedeño (Vortragende*r), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

1 Mai 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Strategien zur Überwachung und Bekämpfung der oxidativen Ranzigkeit von Lebensmitteln.

Marc Pignitter (Keynote speaker)

6 Apr. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Limiting food rancidity by targeting carbonyl-amine reactions in food

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Molecular Insights into the Regulation of Fatty Acid Uptake in Caco-2 Cells by Oxidized Lipids

Yifan Bao (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Decoding the profile of oxidized lipids in foods and their metabolic impact

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Juni 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science



Contemporary Analysis of Lipid Oxidation Products: Detecting and Quantitating More Products at Lower Levels

Marc Pignitter (Invited speaker) & Fernanda Furlan Goncalves Dias (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Dietary Oxidized Lipids Affect Phospholipid Profile and Fatty Acid Uptake in Gastrointestinal Cells

Yifan Bao (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), I. Stricker (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sofie Zehentner (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Processing to Enhance Bioactive Ingredients for Health-promoting Foods

Marc Pignitter (Invited speaker) & Karin Schwarz (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und –fette

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und -fette Webinar

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Ingredient-dependent extent of lipid oxidation in margarine

Marc Pignitter (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Sandra Egger (Autor*in), Miriam Ehrnhöfer-Reßler (Autor*in), Thomas Flecker (Autor*in), Dennis Kurzbach (Autor*in), Jakob Windisch (Autor*in), Franz Jirsa (Autor*in) & Nesrin Firat (Autor*in)

23 Nov. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Enhancing the shelf life of flaxseed oil by modifying oil manufacturing processes

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Larissa Woschitz (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

29 Juni 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


ESR as a tool to investigate environmentally persistent and short-lived radicals

Marc Pignitter (Invited speaker)

27 Jan. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipids an their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

26 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


EPR - shedding light on free radicals and oxidation states of paramagnetic transition

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipis and their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized lipids in our daily diet – Controlling their formation and understanding their health effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

3 Juni 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized triacylglycerols from grape seed oil modulate phospholipid pool in gastric cells

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), S. Zehetner (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), L. Nicolotti (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in), Markus Herderich (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

26 Apr. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LC-ESI-QTOF-MS/MS Identification of a Novel Antioxidant Produced by Carbonyl-amine Reactions in Soybean Oil

Marc Pignitter (Vortragende*r), Jana Goritschnig (Autor*in) & Klaudia Tadus (Autor*in)

4 Juni 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Tracking and controlling food lipid oxidation and its biological implications

Marc Pignitter (Invited speaker)

14 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Non-targeted Screening for Oxidized Lipids in Foods

Marc Pignitter (Vortragende*r), Verena Grüneis (Autor*in), Natasa Popovic (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in) & Jürgen König (Autor*in)

6 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science




Beitrag von Speiseölen zur Deckung der wünschenswerten Zufuhr von Vitamin A und E

Marc Pignitter (Invited speaker)

20 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Fat soluble vitamin reduction in food processing

Marc Pignitter (Vortragende*r)

17 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere



LCMS in der Ernährungsphysiologie

Marc Pignitter (Invited speaker)

11 Sep. 2014

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Healthy Cooking Oils - Do they exist?

Marc Pignitter (Keynote speaker)

27 Okt. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Untersuchungen zur Bioverfügbarkeit und Metabolisierung von Sulforaphan mittels LCMS

Marc Pignitter (Invited speaker)

5 Sep. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Beer bitter acids regulate mechanisms of gastric acid secretion

Marc Pignitter (Autor*in)

19 Aug. 2012

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Antioxidative Endprodukte fortgeschrittener Lipidoxidation

Pignitter, M.

20/05/2119/05/24

Projekt: Forschungsförderung


Oxidierte Fette mit Einfluss auf den Lipidstoffwechsel

Pignitter, M.

1/10/2030/04/24

Projekt: Forschungsförderung


Institut für Physiologische Chemie

Sicherheitsvertrauensperson

Josef-Holaubek-Platz 2 (UZA II)
1090 Wien
Zimmer: 2B524

T: +43-1-4277-70621

marc.pignitter@univie.ac.at