Detailansicht

Assoz. Prof. Mag. Dr. Marc Pignitter
T: +43-1-4277-70621
Sommersemester 2024
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270086 PR Lebensmittelanalytisches Praktikum II für Studierende des Master Lebensmittelchemie - und Studierende des auslaufenden Master Chemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
Wintersemester 2023
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330023 SE Journal Club
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
330099 VO Lebensmittelzusatzstoffe - für Ernährungswissenschaften
Xiang, F., Ding, C. X., Wang, M., Hu, H., Ma, X. J., Xu, X. B., Zaki Abubakar, B., Pignitter, M., Wei, K. N., Shi, A. M., & Wang, Q. (2024). Vegetable oils: Classification, quality analysis, nutritional value and lipidomics applications. Food Chemistry, 439, [138059]. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138059

Gregor, A., Panteva, V., Bruckberger, S., Auñon-Lopez, A., Blahova, S., Blahova, V., Tevini, J., Weber, D. D., Kofler, B., Pignitter, M., & Duszka, K. (2024). Energy and macronutrient restriction regulate bile acid homeostasis. Journal of Nutritional Biochemistry, 124, [109517]. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2023.109517


Käfer, M. G., Eder, W., Pecak, J., Stöger, B., Pignitter, M., Veiros, L. F., & Kirchner, K. (2023). Cr(II) and Cr(III) NCN pincer complexes: synthesis, structure, and catalytic reactivity. Monatshefte fur Chemie, 154(11), 1263-1273. https://doi.org/10.1007/s00706-023-03128-6


Amft, J., Meissner, P. M., Steffen-Heins, A., Hasler, M., Stöckmann, H., Meynier, A., Birault, L., Velasco, J., Vermoesen, A., Perez-Portabella, I., Prió, B., Porcellana, T., Forte, E., Yesiltas, B., Merkx, D., Hennebelle, M., Wang, J., van Duynhoven, J., Losada-Barreiro, S., ... Schwarz, K. (2023). Interlaboratory study on lipid oxidation during accelerated storage trials with rapeseed and sunflower oil analyzed by conjugated dienes as primary oxidation products. European Journal of Lipid Science and Technology, 125(10), [2300067]. https://doi.org/10.1002/ejlt.202300067





Himmelbauer, D., Talmazan, R., Weber, S., Pecak, J., Thun-Hohenstein, A., Geissler, M. S., Pachmann, L., Pignitter, M., Podewitz, M., & Kirchner, K. (2023). No Transition Metals Required – Oxygen Promoted Synthesis of Imines from Primary Alcohols and Amines under Ambient Conditions. Chemistry - A European Journal, 29(29), [e202300094]. https://doi.org/10.1002/chem.202300094





Wu, C., Liu, Z., Zhi, L., Jiao, B., Tian, Y., Liu, H., Hu, H., Ma, X., Pignitter, M., Wang, Q., & Shi, A. (2022). Research Progress of Food-Grade High Internal Phase Pickering Emulsions and Their Application in 3D Printing. Nanomaterials, 12(17), [2949]. https://doi.org/10.3390/nano12172949





In vitro digestion induces conversion of dietary epoxides to chlorinated lipids

Matthias Strauß (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Andreas Gufler (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Yury Lebedev (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), Monika Riederer (Autor*in), Mirjam Ressler (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

10 Okt. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Comprehensive Analysis of Sustainably Produced Flaxseed Oil Revealed Prolonged Shelf Life.

Matthias Strauß (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sep. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on lipid and protein oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sep. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on Maillard reactions and lipid oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sep. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Novel Chlorinated Lipids Detected during in vitro Digestion of Epoxidized Triacylglycerols Found in Canola Oil

Matthias Strauß (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Andreas Gufler (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), M. Riederer (Autor*in), M. Resller (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sep. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on Maillard reactions and lipid oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

5 Juni 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Analyse des Einflusses der Keimung auf Qualitätsparameter und die Haltbarkeit von Leinöl und Sonnenblumenöl

Tobias Pointner (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

22 Mai 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Potenziell bitter-maskierende Stoffe in mit Leinpresskuchen-Polyphenolen angereichertem Leinöl

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

22 Mai 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sustainable food packaging to combat lipid oxidation in edible oils.

Marc Pignitter (Invited speaker), Martina Holler (Autor*in), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), Arturo Aunon-Lopez (Autor*in), Tobias Pointner (Autor*in), Andrea Martínez-Yusta (Autor*in) & Jürgen König (Autor*in)

30 Apr. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


New insight in the chemistry of iron-gall links through the use of an innovative methodological approach

S. Caterino (Vortragende*r), C. Crestini (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Katja Sterflinger (Autor*in), A. Zoleo (Autor*in) & F. Cappa (Autor*in)

11 Apr. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Biosynthetic Flexibility of Pseudomonas aeruginosa Leads to Hydroxylated 2-Alkylquinolones with Proinflammatory Host Response

Viktoriia Savchenko (Vortragende*r), David Szamosvari (Autor*in), Yifan Bao (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in) & Thomas Böttcher (Autor*in)

22 März 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Lipid oxidation in food – fat spoilage

Marc Pignitter (Vortragende*r)

5 Okt. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells

Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Effects of monosodium glutamate on lipid oxidation in meat products

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle? Palmöl – was steckt dahinter?

Marc Pignitter (Invited speaker)

1 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of monosodium glutamate on the oxidative stability of meat lipids

Jon Alberdi-Cedeño (Vortragende*r), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

1 Mai 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Strategien zur Überwachung und Bekämpfung der oxidativen Ranzigkeit von Lebensmitteln.

Marc Pignitter (Keynote speaker)

6 Apr. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Limiting food rancidity by targeting carbonyl-amine reactions in food

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Molecular Insights into the Regulation of Fatty Acid Uptake in Caco-2 Cells by Oxidized Lipids

Yifan Bao (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Decoding the profile of oxidized lipids in foods and their metabolic impact

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Juni 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science



Contemporary Analysis of Lipid Oxidation Products: Detecting and Quantitating More Products at Lower Levels

Marc Pignitter (Invited speaker) & Fernanda Furlan Goncalves Dias (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Dietary Oxidized Lipids Affect Phospholipid Profile and Fatty Acid Uptake in Gastrointestinal Cells

Yifan Bao (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), I. Stricker (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sofie Zehentner (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Processing to Enhance Bioactive Ingredients for Health-promoting Foods

Marc Pignitter (Invited speaker) & Karin Schwarz (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und –fette

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und -fette Webinar

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Ingredient-dependent extent of lipid oxidation in margarine

Marc Pignitter (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Sandra Egger (Autor*in), Miriam Ehrnhöfer-Reßler (Autor*in), Thomas Flecker (Autor*in), Dennis Kurzbach (Autor*in), Jakob Windisch (Autor*in), Franz Jirsa (Autor*in) & Nesrin Firat (Autor*in)

23 Nov. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Enhancing the shelf life of flaxseed oil by modifying oil manufacturing processes

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Larissa Woschitz (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

29 Juni 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


ESR as a tool to investigate environmentally persistent and short-lived radicals

Marc Pignitter (Invited speaker)

27 Jan. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipids an their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

26 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


EPR - shedding light on free radicals and oxidation states of paramagnetic transition

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipis and their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized lipids in our daily diet – Controlling their formation and understanding their health effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

3 Juni 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized triacylglycerols from grape seed oil modulate phospholipid pool in gastric cells

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), S. Zehetner (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), L. Nicolotti (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in), Markus Herderich (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

26 Apr. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LC-ESI-QTOF-MS/MS Identification of a Novel Antioxidant Produced by Carbonyl-amine Reactions in Soybean Oil

Marc Pignitter (Vortragende*r), Jana Goritschnig (Autor*in) & Klaudia Tadus (Autor*in)

4 Juni 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Tracking and controlling food lipid oxidation and its biological implications

Marc Pignitter (Invited speaker)

14 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Non-targeted Screening for Oxidized Lipids in Foods

Marc Pignitter (Vortragende*r), Verena Grüneis (Autor*in), Natasa Popovic (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in) & Jürgen König (Autor*in)

6 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science




Beitrag von Speiseölen zur Deckung der wünschenswerten Zufuhr von Vitamin A und E

Marc Pignitter (Invited speaker)

20 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Fat soluble vitamin reduction in food processing

Marc Pignitter (Vortragende*r)

17 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere



LCMS in der Ernährungsphysiologie

Marc Pignitter (Invited speaker)

11 Sep. 2014

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Healthy Cooking Oils - Do they exist?

Marc Pignitter (Keynote speaker)

27 Okt. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Untersuchungen zur Bioverfügbarkeit und Metabolisierung von Sulforaphan mittels LCMS

Marc Pignitter (Invited speaker)

5 Sep. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Beer bitter acids regulate mechanisms of gastric acid secretion

Marc Pignitter (Autor*in)

19 Aug. 2012

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Institut für Physiologische Chemie

Leiter
Ersthelfer
Sicherheitsvertrauensperson

Josef-Holaubek-Platz 2 (UZA II)
1090 Wien
Zimmer: 2B524

T: +43-1-4277-70621

marc.pignitter@univie.ac.at