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Univ.-Prof. Mag. Dr. Marc Pignitter
T: +43-1-4277-70621
Wintersemester 2024
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270117 VO Lebensmittelchemie I - für Studierende im Master
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
330099 VO Lebensmittelzusatzstoffe - für Ernährungswissenschaften
Sommersemester 2024
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270086 PR Lebensmittelanalytisches Praktikum II für Studierende des Master Lebensmittelchemie - und Studierende des auslaufenden Master Chemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
Wintersemester 2023
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
330023 SE Journal Club
330063 SE Wissenschaftliches Schreiben- Bachelorarbeit, 10ECTS - für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
330099 VO Lebensmittelzusatzstoffe - für Ernährungswissenschaften






Howard, E. J., Meyer, R. K., Weninger, S. N., Martinez, T., Wachsmuth, H. R., Pignitter, M., Auñon-Lopez, A., Kangath, A., Duszka, K., Gu, H., Schiro, G., Laubtiz, D., & Duca, F. A. (2024). Impact of Plant-Based Dietary Fibers on Metabolic Homeostasis in High-Fat Diet Mice via Alterations in the Gut Microbiota and Metabolites. Journal of Nutrition, 154(7), 2014-2028. https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2024.05.003

Xiang, F., Ding, C. X., Wang, M., Hu, H., Ma, X. J., Xu, X. B., Zaki Abubakar, B., Pignitter, M., Wei, K. N., Shi, A. M., & Wang, Q. (2024). Vegetable oils: Classification, quality analysis, nutritional value and lipidomics applications. Food Chemistry, 439, Artikel 138059. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138059

Gregor, A., Panteva, V., Bruckberger, S., Auñon-Lopez, A., Blahova, S., Blahova, V., Tevini, J., Weber, D. D., Kofler, B., Pignitter, M., & Duszka, K. (2024). Energy and macronutrient restriction regulate bile acid homeostasis. Journal of Nutritional Biochemistry, 124, Artikel 109517. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2023.109517


Käfer, M. G., Eder, W., Pecak, J., Stöger, B., Pignitter, M., Veiros, L. F., & Kirchner, K. (2023). Cr(II) and Cr(III) NCN pincer complexes: synthesis, structure, and catalytic reactivity. Monatshefte fur Chemie, 154(11), 1263-1273. https://doi.org/10.1007/s00706-023-03128-6


Amft, J., Meissner, P. M., Steffen-Heins, A., Hasler, M., Stöckmann, H., Meynier, A., Birault, L., Velasco, J., Vermoesen, A., Perez-Portabella, I., Prió, B., Porcellana, T., Forte, E., Yesiltas, B., Merkx, D., Hennebelle, M., Wang, J., van Duynhoven, J., Losada-Barreiro, S., ... Schwarz, K. (2023). Interlaboratory study on lipid oxidation during accelerated storage trials with rapeseed and sunflower oil analyzed by conjugated dienes as primary oxidation products. European Journal of Lipid Science and Technology, 125(10), Artikel 2300067. https://doi.org/10.1002/ejlt.202300067





Himmelbauer, D., Talmazan, R., Weber, S., Pecak, J., Thun-Hohenstein, A., Geissler, M. S., Pachmann, L., Pignitter, M., Podewitz, M., & Kirchner, K. (2023). No Transition Metals Required – Oxygen Promoted Synthesis of Imines from Primary Alcohols and Amines under Ambient Conditions. Chemistry - A European Journal, 29(29), Artikel e202300094. https://doi.org/10.1002/chem.202300094



Application of lipidomics to vegetable oils for classification, quality analysis, and nutritional value

Marc Pignitter (Vortragende*r)

15 Okt. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A systematic and mulit-analtytical approach in the in-depth characterization of Iron-gall inks

C. Salvatore (Vortragende*r), I.M. Caniola (Autor*in), A. Zoleo (Autor*in), K. Sterfling (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in) & Federica Cappa (Autor*in)

4 Juni 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Testing the aproach applied for theoretical research of inks and parchment interaction

Federica Cappa (Vortragende*r), C. Salvatore (Autor*in), I.M. Caniola (Autor*in), D. Jembrih-Simbuerger (Autor*in), K. Sterfling (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), A. Zoleo (Autor*in) & C. Hofmann (Autor*in)

4 Juni 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Diet Enriched with Epoxidized Triacylglycerols Induces Inflammatory Responses in the Gastrointestinal Tract of Mice

Magdalena Osowiecka (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Christiane Ott (Autor*in), Daniela Krievda (Autor*in), Richard Bleyer (Autor*in), Yury Lesdov (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

28 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Linseed Oil from Germinated Seeds Revealed Enhanced Nutritional Quality, Oxidative Stability and Bioactivity

Tobias Pointner (Vortragende*r), Katharina Rauh (Autor*in), Sophia Buchwinkler (Autor*in), Arturo Aunon-Lopez (Autor*in), S. Kostadinovikc (Autor*in), S. Mitriv (Autor*in), M. Mitreva (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

28 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Reactivity of monosodium glutamate in meat and its role on lipid and protein oxidative processes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Verena Rohringer (Autor*in), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), K. Taranaci (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

28 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Revitalizing flaxseed oil: Novel strategies for improved stability, nutrion and taste

Tobias Pointner (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Katharina Rauh (Autor*in), Luisa Backes (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Sarah Frühwirth (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

28 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gastrointestinal Inflammation induced by a Diet Supplemented with Epoxidized Triacylglycerols in Mice

Magdalena Osowiecka (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Christiane Ott (Autor*in), Daniela Krievda (Autor*in), Richard Bleyer (Autor*in), Yury Lesdov (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Maximizing the Value of Aronia and Elderberry Pomace Through Particle Size Precision for Enhanced Polyphenol Bioaccessibility

Tobias Pointner (Vortragende*r), N. Kaltenbrunner (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Monosodium glutamate in meat: Its role on lipid and protein oxidation

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Verena Rohringer (Autor*in), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), K. Taranaci (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sustainable innovations to enhance food quality

Marc Pignitter (Invited speaker)

3 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


From Dietary Epoxides to Chlorinated Lipids: Unraveling Gastrointestinal Inflammation in Mice

Marc Pignitter (Invited speaker)

2 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


In vitro digestion induces conversion of dietary epoxides to chlorinated lipids

Matthias Strauß (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Andreas Gufler (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Yury Lebedev (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), Monika Riederer (Autor*in), Mirjam Ressler (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

10 Okt. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Comprehensive Analysis of Sustainably Produced Flaxseed Oil Revealed Prolonged Shelf Life.

Matthias Strauß (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sept. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on lipid and protein oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sept. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on Maillard reactions and lipid oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sept. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Novel Chlorinated Lipids Detected during in vitro Digestion of Epoxidized Triacylglycerols Found in Canola Oil

Matthias Strauß (Vortragende*r), Yifan Bao (Autor*in), Andreas Gufler (Autor*in), Sergio Armentia Matheu (Autor*in), Nuno Maulide (Autor*in), M. Riederer (Autor*in), M. Resller (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

17 Sept. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of processing on Maillard reactions and lipid oxidation in plant-based meat substitutes

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Matthias Strauß (Autor*in), Elena Hinterreiter-Kern (Autor*in), Amelie Klein (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

5 Juni 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Analyse des Einflusses der Keimung auf Qualitätsparameter und die Haltbarkeit von Leinöl und Sonnenblumenöl

Tobias Pointner (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

22 Mai 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Potenziell bitter-maskierende Stoffe in mit Leinpresskuchen-Polyphenolen angereichertem Leinöl

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

22 Mai 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sustainable food packaging to combat lipid oxidation in edible oils.

Marc Pignitter (Invited speaker), Martina Holler (Autor*in), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), Arturo Aunon-Lopez (Autor*in), Tobias Pointner (Autor*in), Andrea Martínez-Yusta (Autor*in) & Jürgen König (Autor*in)

30 Apr. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


New insight in the chemistry of iron-gall links through the use of an innovative methodological approach

S. Caterino (Vortragende*r), C. Crestini (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Katja Sterflinger (Autor*in), A. Zoleo (Autor*in) & F. Cappa (Autor*in)

11 Apr. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Biosynthetic Flexibility of Pseudomonas aeruginosa Leads to Hydroxylated 2-Alkylquinolones with Proinflammatory Host Response

Viktoriia Savchenko (Vortragende*r), David Szamosvari (Autor*in), Yifan Bao (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in) & Thomas Böttcher (Autor*in)

22 März 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Lipid oxidation in food – fat spoilage

Marc Pignitter (Vortragende*r)

5 Okt. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells

Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Effects of monosodium glutamate on lipid oxidation in meat products

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r), Jon Alberdi-Cedeño (Autor*in), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle? Palmöl – was steckt dahinter?

Marc Pignitter (Invited speaker)

1 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Influence of monosodium glutamate on the oxidative stability of meat lipids

Jon Alberdi-Cedeño (Vortragende*r), Kübra Demir (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

1 Mai 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Strategien zur Überwachung und Bekämpfung der oxidativen Ranzigkeit von Lebensmitteln.

Marc Pignitter (Keynote speaker)

6 Apr. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Limiting food rancidity by targeting carbonyl-amine reactions in food

Arturo Aunon-Lopez (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Molecular Insights into the Regulation of Fatty Acid Uptake in Caco-2 Cells by Oxidized Lipids

Yifan Bao (Vortragende*r) & Marc Pignitter (Autor*in)

20 Okt. 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Decoding the profile of oxidized lipids in foods and their metabolic impact

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Juni 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science



Contemporary Analysis of Lipid Oxidation Products: Detecting and Quantitating More Products at Lower Levels

Marc Pignitter (Invited speaker) & Fernanda Furlan Goncalves Dias (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Dietary Oxidized Lipids Affect Phospholipid Profile and Fatty Acid Uptake in Gastrointestinal Cells

Yifan Bao (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), I. Stricker (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sofie Zehentner (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Processing to Enhance Bioactive Ingredients for Health-promoting Foods

Marc Pignitter (Invited speaker) & Karin Schwarz (Autor*in)

3 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und –fette

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Gesunde Speiseöle und -fette Webinar

Marc Pignitter (Invited speaker)

17 März 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Ingredient-dependent extent of lipid oxidation in margarine

Marc Pignitter (Vortragende*r), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Sandra Egger (Autor*in), Miriam Ehrnhöfer-Reßler (Autor*in), Thomas Flecker (Autor*in), Dennis Kurzbach (Autor*in), Jakob Windisch (Autor*in), Franz Jirsa (Autor*in) & Nesrin Firat (Autor*in)

23 Nov. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Enhancing the shelf life of flaxseed oil by modifying oil manufacturing processes

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Larissa Woschitz (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

29 Juni 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


ESR as a tool to investigate environmentally persistent and short-lived radicals

Marc Pignitter (Invited speaker)

27 Jan. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipids an their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

26 Sept. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


EPR - shedding light on free radicals and oxidation states of paramagnetic transition

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sept. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LCMS-based investigations on oxidized food lipis and their metabolic effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

24 Sept. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized lipids in our daily diet – Controlling their formation and understanding their health effects

Marc Pignitter (Invited speaker)

3 Juni 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized triacylglycerols from grape seed oil modulate phospholipid pool in gastric cells

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), S. Zehetner (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), L. Nicolotti (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in), Markus Herderich (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

26 Apr. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


LC-ESI-QTOF-MS/MS Identification of a Novel Antioxidant Produced by Carbonyl-amine Reactions in Soybean Oil

Marc Pignitter (Vortragende*r), Jana Goritschnig (Autor*in) & Klaudia Tadus (Autor*in)

4 Juni 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Tracking and controlling food lipid oxidation and its biological implications

Marc Pignitter (Invited speaker)

14 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Non-targeted Screening for Oxidized Lipids in Foods

Marc Pignitter (Vortragende*r), Verena Grüneis (Autor*in), Natasa Popovic (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in) & Jürgen König (Autor*in)

6 Mai 2018

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science




Beitrag von Speiseölen zur Deckung der wünschenswerten Zufuhr von Vitamin A und E

Marc Pignitter (Invited speaker)

20 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Fat soluble vitamin reduction in food processing

Marc Pignitter (Vortragende*r)

17 Nov. 2015

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Vitamin A content of fortified soybean oil decreases rapidly under household storage conditions

Marc Pignitter (Vortragende*r)

14 Sept. 2014

Aktivität: VorträgeVortragAndere


LCMS in der Ernährungsphysiologie

Marc Pignitter (Invited speaker)

11 Sept. 2014

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Healthy Cooking Oils - Do they exist?

Marc Pignitter (Keynote speaker)

27 Okt. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Untersuchungen zur Bioverfügbarkeit und Metabolisierung von Sulforaphan mittels LCMS

Marc Pignitter (Invited speaker)

5 Sept. 2013

Aktivität: VorträgeVortragAndere




Beer bitter acids regulate mechanisms of gastric acid secretion

Marc Pignitter (Autor*in)

19 Aug. 2012

Aktivität: VorträgeVortragAndere


Institut für Physiologische Chemie

Leiter
Ersthelfer

Josef-Holaubek-Platz 2 (UZA II)
1090 Wien
Zimmer: 2B524

T: +43-1-4277-70621

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